Heb je last van een blessure of wil je gewoon preventief behandeld worden? Dan is het tijd om een fysiotherapeut te zoeken. Maar hoe vind je nou de juiste therapeut voor jouw klachten? In dit artikel geven we je enkele tips om op te letten bij het zoeken naar fysiotherapie.

Hoe herken je een goede fysiotherapeut?

Als je een fysiotherapeut nodig hebt, is het belangrijk dat je iemand vindt die:

– Ervaring heeft met het behandelen van jouw soort klacht of blessure;

– Je goed kan uitleggen wat er aan de hand is en welke behandeling hij/zij gaat toepassen;

– Een prettige persoonlijkheid heeft, waardoor je je snel op je gemak voelt.

Waar vind je een goede fysiotherapeut?

Een goede plek om te zoeken naar een fysio is op de website van de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Fysiotherapie (KNGF). Hier vind je een lijst met alle erkende fysiotherapeuten in Nederland. Het KNGF heeft ook een keurmerk, waarmee je kunt zien of een praktijk aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.

Bij het maken van een afspraak is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat  de fysiotherapeut aangesloten is bij de zorgverzekering. Als je niet verzekerd bent, kun je ervoor kiezen om een praktijk te vinden die contractueel aanbiedt met de basisverzekering. Dit is vaak wel wat duurder, maar je hebt dan wel recht op vergoeding van de behandeling door de zorgverzekeraar.

Kosten van fysiotherapie

De kosten van fysiotherapie worden in Nederland (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar. Het eigen risico geldt ook voor fysiotherapie, dus je moet wel het eigen risico betalen voordat de verzekering ingaat. De vergoeding is afhankelijk van de verzekering die je hebt, maar gemiddeld gezien worden ongeveer 10 behandelingen (sessies) per jaar vergoed.

Als je niet verzekerd bent of je hebt al je behandelingen voor het jaar opgemaakt, kun je ervoor kiezen om privé te gaan. Een privé-sessie kost ongeveer €60,- per uur, maar dit kan variëren per praktijk.

Het is belangrijk om te weten dat fysiotherapie niet altijd vergoed wordt door de zorgverzekering. Dit hangt af van de aard van de klacht of blessure. Soms wordt er een verwijzing van de huisarts of specialist nodig voor vergoeding. Voor bepaalde (chronische) aandoeningen geldt ook een eigen bijdrage. Het is dus raadzaam om van tevoren even na te vragen bij de zorgverzekeraar of de behandeling vergoed wordt.

5 extra aandachtspunten bij het uitkiezen van de juiste fyiso

  1. Het eerste wat je moet doen is bepalen welke soort fysiotherapie je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten fysiotherapie, zoals manuele therapie, oedeemtherapie en knierevalidatie. Als je weet welke soort behandeling je nodig hebt, kun je gerichter op zoek gaan naar een therapeut die hierin gespecialiseerd is.
  2. Kijk of de fysiotherapeut aangesloten is bij een beroepsvereniging, zoals de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie (NVF). Dit betekent dat de therapeut voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en bijscholing volgt.
  3. Kijk of de fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekering. Dit betekent dat je behandeling (gedeeltelijk) vergoed wordt door je zorgverzekeraar.
  4. Het is belangrijk dat er sprake is van een ‘klik’ tussen jou en de fysiotherapeut. Je moet je wel op je gemak voelen bij deze persoon, zodat je open kunt zijn over je klachten en je vertrouwd voelt met de behandeling die je krijgt.
  5. Tot slot, vraag naar ervaringen van anderen. Hebben zij goede ervaringen met deze fysiotherapeut? Dan is de kans groot dat jij ook tevreden zult zijn.

We hopen dat je met deze tips een beetje op weg geholpen bent bij het zoeken naar een fysiotherapeut. succes!

About Author

Sandra