Hou je van baby’s? Ben je verzorgend en vind je het leuk om bij gezinnen thuis te komen? Dan is de kraamverzorging zeker wat voor jou. In dit artikel lees je wat het beroep inhoudt, wat de opleiding kraamverzorgster is en welke competenties je volgens de vacatures in kraamzorg nodig hebt om een goede kraamverzorgster te zijn.

Wat doe je als kraamverzorgster?

Als kraamverzorgster kom je bij een nieuw gezin thuis. Je assisteert de verloskundige bij de bevalling van een baby. Daar controleer je de hartslag van de moeder en de baby, let je op mogelijke complicaties en steun je de ouders tijdens de bevalling.

Na de bevalling help je de kersverse ouders met de zorg voor de baby en help je enkele dagen mee in de huishouding. Je leert de ouders hoe ze de baby moeten verzorgen en houdt de gezondheid van het kind en de moeder in de gaten. Ook hou je bij hoe het kind groeit en zich ontwikkelt. Je adviseert over borstvoeding en helpt de moeder daarbij. Je werkt zelfstandig, bij de mensen thuis.

Welke opleiding kraamverzorgster heb je nodig?

Om als kraamverzorgster te werken heb je een branche-erkend diploma nodig. Dit is de mbo-opleiding kraamverzorgster. Om deze opleiding te volgen, moet je eerst solliciteren bij een kraamzorgorganisatie. Als je daar bent aangenomen, kun je aan de opleiding beginnen. De opleiding kraamverzorgster duurt 15 maanden. Wil je de opleiding starten? Op internet vind je talloze vacatures voor zogenaamde leerwerktrajecten bij kraamzorgorganisaties. Zoek eens op een vacature kraamzorg in jouw regio om te zien welke organisaties op zoek zijn naar kraamverzorgsters.

Heb je al een zorgachtergrond, dan kun je een verkorte opleiding kraamverzorgster volgen. Deze duurt een paar maanden.

Welke competenties heb je nodig?

Als je de vacatures voor kraamverzorgster leest, zie je dat je bepaalde karaktereigenschappen nodig hebt. Zo moet je rustig kunnen blijven bij een bevalling die voor de ouders spannend is. Het moet natuurlijk in je zitten om mensen te helpen en te verzorgen. Daarnaast is het belangrijk dat je goed bent in het lesgeven en informeren. Je moet immers de ouders leren hoe ze hun baby moeten verzorgen. De belangrijkste competentie van een kraamverzorgster is betrouwbaarheid. De mensen in het gezin moeten jou kunnen vertrouwen met de zorg voor hun pasgeboren baby.

Ben je enthousiast geworden? Goed zo! Want kraamverzorgster is een uniek en bijzonder beroep. Bovendien heb je baangarantie, want er zijn genoeg vacatures in de kraamzorg. Wil je precies weten wat je nodig hebt om in de kraamzorg te werken? Lees dan eens een vacature voor kraamzorg. Hierin zie je precies wat er wordt gevraagd van een goede kraamverzorgster.

About Author

Sandra