Op het moment dat je last hebt van gehoorschade is het een goede optie om naar een audicien te gaan voor een gehoormeting. Een gehoortoestel kan namelijk zomaar eens een flinke uitkomst zijn voor gehoorproblemen of gehoorverlies. Vaak vallen deze apparaten onder de categorie ‘hulpmiddelen’, en hierdoor worden ze gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering. Een aanvullende zorgverzekering kan er vervolgens voor zorgen dat er een vergoeding mogelijk is voor de eigen bijdrage die verplicht is. Lees meer over de kosten van een gehoortoestel en de vergoedingen die hierbij gelden in deze blog.

Een basisverzekering: een groot deel vergoed

Wanneer je in aanmerking komt voor een gehoortoestel, moet je deze kans met beide handen aanpakken. Op het moment dat je een basisverzekering hebt kom je in aanmerking voor een vergoeding voor het hoortoestel. Er moet op dat moment wel sprake zijn van gehoorverlies – minimaal 35 decibel (dB). Hiervoor zul je dus een gehoortest moeten doen bij Van Boxtel hoorwinkels. Wanneer je een hoortoestel aanschaft, inclusief één batterij, dan wordt 75 procent van de aankoopkosten vergoed voor de verzekering. Bovendien wordt het onderzoek dat is gedaan naar de gehoorfunctie ook vergoed. De prijs van het apparaat wordt bepaald in de voorwaarden van de polis. De kosten hiervan kunnen dus verschillen per zorgverzekeraar.

De kosten die je zelf moet betalen

Je zult dus de overige 25% van de kosten zelf moeten betalen. Hiernaast geldt natuurlijk ook nog het eigen risico dat je hebt. Dit eigen risico wordt verrekend wanneer het toestel wordt gedeclareerd. De toestellen zijn vaak erg duur, en hierdoor wordt er direct gerekend met je volledige eigen risico, of wat hier nog van over is natuurlijk. Ben je onder de 18 jaar oud? Dan wordt het hoortoestel volledig vergoed. Op dit moment wordt er dus niet gekeken naar je eigen risico.

Een gehoortoestel en een aanvullende verzekering

Wanneer je een aanvullende verzekering hebt kom je in aanmerking voor een vergoeding van het gehoorapparaat. Dit hangt ook weer af van de zorgverzekeraar. Niet elke zorgverzekeraar vergoed dezelfde dingen. Het kan zo zijn dat er een budget beschikbaar is voor hulpmiddelen zoals een gehoorapparaat, maar het is ook soms het geval dat de zorgverzekeraar een aparte vergoeding beschikbaar heeft voor het hulpmiddel. Dit zul je dus goed moeten uitzoeken, zodat je er zeker van bent dat je de beste hulp krijgt die er beschikbaar is! Wees er dus op tijd bij en vraag het na bij je zorgverzekeraar.

About Author

Sandra